Ne glede na to, s čim hranite svojega psa, ne pozabite, da pasja hrana vpliva na njegovo vedenje. Svojega psa lahko z ustrezno prehrano hranite na več načinov. Vendar so starost, pasma in stopnja aktivnosti glavni dejavniki, ki odločajo o ustrezni prehrani za vašega psa. Kako prehrana vašega psa vpliva na njegovo vedenje?

Razumevanje izvora udomačenih psov

Čut za okus in vzorce obrokov domačih psov se je razvil v več kot 100 000 letih udomačevanja te vrste Canis Familiaris s precej specializiranim zobovjem in okusnim sistemom, ki je razmeroma neobčutljiv na sol. Na splošno velja, da so psi prva udomačena živalska vrsta, ki se je iz prosto živečega volka v času lovskega načina življenja razvila v človekovega spremljevalca v zgodnjih fazah kmetijstva. Ne glede na podrobnosti o njihovih začetkih so današnji psi izredno raznoliki v skoraj vseh pogledih v primerjavi z vsemi drugimi Canidae in pasja hrana pomembno vpliva na vse vidike njihovega vedenja.

Izbira pasje hrane in vedenje pri hranjenju

Več pasem psov slovi po tem, da zaužijejo velike količine hrane, kar je značilno za njihov rod — Canis in je morda dediščina tekmovalnih načinov hranjenja pri volku. Hitro hranjenje je obnašanje, ki je bilo prilagojeno na začetku udomačitve. Če je takšno vedenje dovoljeno, psi hitro postanejo debeli, kar je zelo škodljivo za njihovo zdravje. Pasjo hrano je treba dajati v pravih količinah in v pravih časovnih presledkih.

Izbira pasje hrane

Izbira hrane za pse je zapleten proces, ki zahteva določeno znanje in razumevanje pasme, starosti, vedenja in ravni aktivnosti psa. Divji psi se preživljajo z mrhovinarjenjem in ne z lovom. Pri večini hišnih psov izbira hrane za mladiče in pse običajno temelji na vonju, videzu, okusu in teksturi. Beagle ima zelo majhen apetit po natriju. Enojni kationi, vključno z natrijem, spodbujajo pasji odziv na okus za sladkor. To kaže le na to, da prava količina vsebnosti natrijevega klorida v pasji hrani še vedno ni jasna.

Vpliv pasje hrane in vedenja

Prehrana z veliko ogljikovimi hidrati, ki jo dajete namesto beljakovin, lahko pri psu povzroči visoko stopnjo agresivnosti in nihanje razpoloženja, medtem ko lahko kemikalije in dodatki povzročijo hiperaktivnost in alergijske reakcije. Čeprav se je osebnost psov z udomačitvijo razvila, so nekatere njihove zahteve še vedno zelo podobne zahtevam njihovih prednikov. Naravna prehrana, kot so mesarski ostanki, mesne kosti in trupla živali, manj obremenjuje prebavni sistem, zato ugodno vpliva na kemijo možganov. Usposabljanje psov ali šolanje psov je lažje, če imajo psi ali mladiči manj nepredvidljivega vedenja kot sicer. Dodajati je treba tudi kalcij, saj njegovo pomanjkanje povzroča agresivnost, letargijo in odpor do hrane.

Komercialna hrana za pse ali mladiče je precej priročna za hranjenje, vendar lahko pse dolgočasi, če morajo vsak dan jesti enako hrano. Nudenje pri psih povzroči učinek monotonije, pojav, pri katerem psi nočejo jesti, tudi če so zelo lačni. Če se pojavi takšno stanje, poiščite pomoč pri veterinarju.

Študije kažejo na povezave med temi spojinami in vedenjem psov, vendar še vedno ni jasno, kako se informacije iz brbončic vključijo v možgane in prevedejo v določeno vedenje pri hranjenju in želje psov po hrani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja